Jessica Berggren Turban

- Min lilla författarhörna

Nu ska här förhoppningsvis bli ordning och reda!

Jag vet att jag har sagt det flera gånger tidigare, men nu är det faktiskt dags för mig att verkligen ta tag i mitt liv. Under det senaste året har mitt liv legat lite på vänt. Men det är så det blir när man drabbas av en depression och trots att jag vid ett flertal tillfällen verkligen har försökt att göra något åt det, har det oftast runnit ut i sanden förr eller senare.
 
 
Men nu är det som sagt dags för ett nytt försök och den här gången känner jag hopp! Varför? Jo, om du har kikat på min vardagsblogg, känner du nog till att jag är lite av en list-missbrukare - jag älskar att göra listor! Jag har gjort en lista över böcker som jag ska läsa, jag brukar göra listor över saker att göra under mina lediga dagar ... Nu har jag alltså gjort en lista över mina skrivprojekt och vad jag behöver göra där.
 
Tanken är att jag ska ta mig tid att slutföra sakerna på listan. Lite varje gång. Helst ska jag göra uppgifterna i ordning, men den här gången tänker jag inte vara så hård på just den punkten. Så länge saker och ting blir gjorda så är jag nöjd. :-)
 
Första saken på listan är att jag ska redigera klart Att slukas av mörker och skicka tillbaka manuset till tryckeriet.
 
Klara ... Färdiga ... Gååå!!!

Namnets fördelar/nackdelar?

Jag har tidigare skrivit om att jag föredrar att inte namnge mina karaktärer när jag skriver noveller. Frågan om krav på namn eller inte dök återigen upp i mitt huvud när jag satt och skrev på en ny novell. Än så länge benämner jag min karaktär som "hon" eller "henne", men vilken känsla inger det egentligen läsaren?
 
Om karaktären inte får ett namn, innebär det att jag håller läsaren på avstånd? Att läsaren inte kan knyta an till min karaktär? Eller är ett namn onödigt i det sammanhanget - fungerar det lika bra med "han" eller "hon"?
 
För min egen del kan jag tycka att namnet i och för sig inte spelar någon större roll. Det är ändå inte alltid som jag kommer ihåg namnet särskilt länge. Det viktigaste för mig är hur författaren bygger upp sin berättelse och förmedlar känslor.
 
Vad tycker du själv?
Taggar: noveller;

Ny novellidé!

Ja, nu har det hänt igen. En ny novellidé har ploppat upp i huvudet på mig och vägrar försvinna. På gott och ont kan man säga.
 
Eller, en novellidé är nog inte korrekt, utan snarare tre. Fast tanken är att alla tre noveller ska hänga ihop, men ändå kunna läsas separat. Antagligen kommer det bli tre stycken kortnoveller. Det där med att skriva långt har aldrig riktigt varit min grej.
 
Idén föddes redan i våras (om jag minns rätt), då en klient ringde och lämnade "k-nummer" på tre stycken utredningar som han tyckte att min chef, tillika hans offentliga försvarare, skulle begära ut från polisen. Han gav varje utredning ett namn, eller en kort beskrivning. Skämtsamt sade jag att det lät som halvtaskiga romantitlar och småskrockande höll han med mig.
 
Nu kommer jag alltså att använda mig av dessa "halvtaskiga romantitlar", men göra noveller istället. Måste bara se till att få tid till att skriva dem. Fast hur ska jag hinna det när jag har allt annat som jag också ska hinna med? Om dygnet ändå hade fler timmar och livet mindre måsten ...