Jessica Berggren Turban

- Min lilla författarhörna

Alla dessa känslor har nu uppdaterats!

Jag vet att det var ett tag sedan och att jag hade som mål att uppdatera Alla dessa känslor på Kapitel1 en gång i veckan, men det har av olika anledningar inte blivit av. Fast nu har jag äntligen lagt upp den tionde novellen Plågsam panik.
 
 

Vardagspsykopater (Sigvard Lingh)

"I den här boken behandlas inte kriminella våldspsykopater utan de psykopater vi kan möta i vår närmiljö, på arbetsplatsen, i föreningar, i någon kyrklig sekt, i den privata umgängeskretsen och kanske i våra egna hem. Boken hjälper oss att både identifiera och förstå en psykopat. Vilka är hans - eller hennes - drivkrafter, hans mål, när han kan bli farlig och när han inte blir det. Frågan om man ändå kan leva tillsammans med en psykopat diskuteras - och hur man kan/bör förfara när man tror sig ha funnit en psykopat i sin närhet. Psykopatens inre, hans eget lidande, diskuteras ingående - något som få författare tidigare gjort."

Innan jag lånade - och läste - Sigvard Linghs Vardagspsykopater, hade jag min egen (fördomsfulla?) bild av vad en psykopat är och kännetecknas av. Efter hand som jag tog mig fram i boken, insåg jag att en del av mina föreställningar var felaktiga.
 

Samtidigt kunde jag (som vanligt) inte låta bli att jämföra mig själv och mitt beteende med vad Lingh skrev. Är det möjligt att jag själv är en psykopat, utan att veta om det? På minst ett par ställen skrev Lingh att även "vanliga" människor lyckas få ihop några "psykopatpoäng" - att det finns en del psykopatiska drag hos oss allihop. Det gör inte en person till psykopat, utan det är först när man får ett ganska högt antal träffar som man kan börja "oroa" sig. Man hittar Linghs checklista på sidorna 207 - 212.

Nu är jag kanske en smula korkad, men just det - att alla har psykopatiska drag - tyckte jag var intressant. I min värld var det antingen eller. Den här vetskapen gör det enklare för mig när jag jobbar med min roman. Då behöver jag kanske inte förändra allt för mycket trots allt.

Vardagspsykopater är intressant och upplysande läsning som rekommenderas till alla.

Det här exemplaret lånade jag på biblioteket i Varberg.

Dags att börja "bygga huset"

Jag tjuvstartade ju med Besatt när jag hade en annan idé med manuset. Det lilla som jag då hann skriva för hand, håller jag nu på att renskriva i datorn.
 
Eftersom jag som sagt vill att Joakim ska ha psykopatiska drag, har det blivit små justeringar. Jag försökte mig även på att skriva lite nytt, men eftersom jag hade glömt att ta med mig mina anteckningar om Joakim, kom jag inte särskilt långt.
 
 
När jag skriver vill jag gärna att allt ska vara perfekt på en gång. Därför händer det att jag kan fastna vid en formulering som jag inte lyckas få till. Dock försöker jag tillämpa det arbetssätt som Hanan vid ett tillfälle presenterade för mig: Man börjar med att bygga grunden till huset. Väggar, golv och tak. När det är klart, är det dags att inreda huset. Smycka det.
 
Vi får se hur det går med det ...